10 leuke weetjes over katten

  1. Katten hebben ook een ‘vingerafdruk’. Net als mensen een unieke vingerafdruk hebben, hebben katten een uniek patroon op hun neus. Dit wetende, wordt dat lieve neusje van jouw kat nóg specialer.
  2. Het kattenluikje is uitgevonden door Isaac Newton. De ontdekker van zwaartekracht. Isaac Newton was niet alleen natuurkundige, maar ook filosoof, wiskundige, sterrenkundige, theoloog en alchemist. Én dus ontdekker van de super uitvinding, het kattenluikje. Wat een genie.
  3. Katten gebruiken hun snorharen om te bepalen of ze door een bepaalde opening kunnen. De snorharen fungeren als antenne, ze zijn net zo breed als het breedste punt van de kat. Kunnen de snorharen er niet door, dan komt de kat klem te zitten als hij het toch probeert.
  4. In het oude Egypte werden katten als Goden behandeld, ze stonden hoger in aanzien dan welk ander dier ook. De heilige viervoeter werd aanbeden door zijn eigenaar en gemummificeerd als hij stierf. In heel het land stonden monumenten voor katten en waren afbeeldingen te zien van kattengoden die stonden voor bijvoorbeeld bescherming, genezing en vruchtbaarheid.
  5. Een kat zweet uit zijn pootjes. Het gezellige gezicht dat jouw kat zit te ‘kneden’ met zijn pootjes, betekent eigenlijk dat hij zijn territorium aan het afbakenen is. Door met zijn pootjes op en neer te bewegen scheidt je kat een unieke geur af. Zo maken ze aan andere katten duidelijk dat dit zijn domein is.
  6. De oudste kat ter wereld is 38 jaar geworden. De gemiddelde huiskat wordt zo'n 14 jaar oud. 38 is dus echt uitzonderlijk oud! De desbetreffende kat Creme Puff was 38 jaar en 3 dagen oud toen hij in 2005 overleed. Nog een extra bizar weetje: eigenaar Jake Perry had het record voor oudste kat al in handen. Zijn vorige kat werd maar liefst 34 jaar oud. Wij zijn dus erg benieuwd hoe meneer Perry dit voor elkaar krijgt!
  7. Katten kunnen snelheden tot wel 50 km per uur halen! Deze snelheid is natuurlijk niet voor alle katten haalbaar, maar wel voor het snelste kattenras de Egyptische Mau. Dat tempo houden ze niet lang vol, en zetten ze met name in als ze een prooi willen vangen.
  8. De rijkste kat ter wereld is 87 miljoen dollar waard. En waarschijnlijk ken je haar wel; Grumpy Cat. Haar echte naam is Tadar Sauce, en ze werd in 2012 bekend toen haar foto de wereld over ging. Inmiddels is ze een heel begrip op internet, te zien op foto’s en t-shirts én er is zelfs een film over haar gemaakt!
  9. Dat Maine Coon katten groot zijn was al bekend, maar wist jij ook dat het Guinnes Book of Records de kat Omar een Maine Coon uit Australië heeft gemeten als langste kat ter wereld? Omar is 120 cm lang en weegt wel 14 kilo! Wat zouden wij hem graag op een van onze krabpalen zien!
  10. Katten hebben in elk oor 32 spieren zitten! Hiermee kunnen ze hun oren onafhankelijk van elkaar 180 graden draaien. Dat is handig bij het luisteren naar bijvoorbeeld een prooi. Het gehoor van katten is ook zeer goed, ze kunnen geluiden heel goed van elkaar onderscheiden. Dus wanneer jij denkt dat je kat je voor de gek houdt wanneer hij niet reageert, is dat waarschijnlijk ook zo!

Lees ook het volgende artikel

De Tonkanees

De Tonkanees

07.04.2022
Elke week gaan wij op zoek naar interessante verhalen van katten en hun baasjes. Deze keer spraken wij met Zoë, zij woont in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam samen met haar vriend en twee Tonkanezen. Dit kattenras is nog relatief onbekend, maar wat zijn ze mooi! En Leuk! Reden genoeg dus voor ons, om ze in de schijnwerpers te zetten.
Weten wanneer de volgende blog online komt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een notificatie wanneer deze live is!

NEED HELP WITH
YOUR PURRRCHASE?